20.10.2016

arkea Afrikassa

Moikka!

Swazimaassa on alkanut arki ihan kunnolla ja saatiinkin Katin kanssa jo ensimmänen harkka pakettiin. Aloitettiin viime torstaina toinen harjoittelumme Nazarene- nimisessä sairaalassa. Matka Mbabanesta kestää 40-60min, joten työpäivät venyvät melko pitkiksi. Aloitettiin harjoittelu naisten vuodeosastolla, jossa ollaan nähty muun muassa amputaatioita, puukotushaava, murtumia, pahoja palovammoja.. Ollaan saatu työskennellä todella itsenäisesti, mikä aluksi tuntui hieman pelottavalta ajatukselta. Kukaan ei tarkasta antamiamme lääkkeitä tms. Ollaan kuitenkin nopeati opittu hyvin osaston rytmi ja saatu hoitaa haavoja, antaa erilaisia lääkkeitä, tarkkailla vitaaleja yms perushoitoa. Eräällä potilaalla oli amputaatio infektoitunut todella pahasti, ja pääsimme seuraamaan uutta amputaatiota. Iloksemme leikkaussalissa oli juuri alkamassa keisarileikkaus, jonne halusimme tietysti mennä katsomaan! Oltiin aivan innoissamme, eikä osattu oikein odottaa mitä tarkalleen tulisi tapahtumaan. Leikkaus oli todella nopeasti ohi, ja tämän jälkeen vauva vietiin käytävälle odottamaan, ilman, että kukaan tarkkailee. Olimme myös hieman järkyttyneitä, kun vauvalla olevat ylimääräiset sormet "kiristettiin" pois langalla.. Potilaiden kohtelu on täällä todella erilaista kuin Suomessa, ja pari kertaa on saanut pidättää itse kyyneleitä kun potilas itkee kivusta ja puristaa kädestä. Seuraavaksi menemme A.R.T klinikalle, jossa hoidetaan HIV positiivisia potilaita. Pääsemme myös Mother & Child vastaanotolle, synnytyssaliin, keskolaan, päivystykseen ja teho-osastolle, joten kaikkea mielenkiintoista on vielä edessä!
Työnteon ohella ollaan onneksi tehty vaikka mitä kivaa porukalla. Ollaan käyty jo pariin otteeseen Ezulwinissa elokuvissa ja uimassa aina kun ollaan ehditty. Pari viikkoa sitten oltiin Malolotjalla laskemassa vaijereita pitkin vuorten välissä. Liukuja oli yhteensä 11 ja yksi riippusilta mahtui myös matkaan. Empä olis uskonut tekeväni jotain noin rohkeeta, haha :D
Ehdittiin viime viikolla käydä yhtenä iltana Swazicandles- nimisessä paikassa, jossa siis myydään paikallisia käsitöitä, puuesineitä, huiveja, kynttilöitä yms.. Ostettiin jo ensimmäiset tuliaiset ja sovittiin menevämme vielä myöhemmin uudestaan!
Huomenna lähdetään viikonlopuksi safarille Krugeriin, toivottavasti on hyvä ilma & nähdään paljon eläimiä!

2 kommenttia: